Vart tog alla våra blivande samlarobjekt vägen?

 

Trots att Tyskland aldrig mobiliserade fullt ut under andra världskriget var den militära numerären helt enorm. Över tio miljoner man skall ha tjänstgjort i den reguljära krigsmakten, Wehrmacht och nästan en miljon i Waffen-SS. Lägger man till övriga organisationer som mer eller mindre deltog i kamphandlingar såsom folkfronten, TN, RAD, HJ, OT m.m lär man komma upp i sexton miljoner man! Det måste ha producerats oerhörda mängder persedlar till alla dessa soldater. Och då tycker man ju att samlarmarknaderna efter 1945 skulle översvämmas av föremål. Så är det ju inte och då frågar man sig varför... Ja, en förklaring kan ju vara att soldaterna fortsatte att använda persedlarna efter kapitulationen (utan gradbeteckningar m.m. förstås) tills dom var utslitna. Ett exempel:

 

När jag var i München 1972 (samma år som olympiaden) observerade jag en äldre herre som stod vid centralstationen och sålde tidningar. Veteran från bägge världskrigen, tänkte jag. På huvudet hade han en skärmmössa. Solkig och hopklämd men ändå med ett intressant snitt...

 

Eftersom han var centralt placerad passerade jag honom då och då och försökte varje gång spana in mössan lite diskret. Så en dag var farbrorn borta! Men tidningarna låg prydligt staplade på trottoaren. Och ovanpå låg mössan!  Min fru fick hålla vakt medan jag undersökte mössan noggrant. Och mycket riktigt: Wehrmacht/Arméskärmmössa, sadelformad officersmodell. Utan märken och träns förstås... och vapenfärgen gick inte längre att urskilja... men ändå!

 

Det ödet gick nog många av våra blivande samlarobjekt till mötes!