Järnkors utdelat 1985!

vonWrede
Inlägg: 476
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Järnkors utdelat 1985!

Inlägg av vonWrede » mån feb 25, 2013 8:31 pm

Jag hittade ett intressant tidningsurklipp om ett EK2 1939 som ”förlänades” så sent som 1985.

Bildtexten lyder ”Förläningen är perfekt, järnkorset 2kl glänser redan på bröstet”.

Artikeln är starkt vinklad så jag återger endast det som är av historiskt intresse. Den belönade är anonym och kallas fortsättningsvis ”H.”.

H. tillhörde en spaningsenhet som vid påsktid 1945 tog sig in bakom fiendens linjer vid Rhen och tog en kanadensisk soldat till fånga. Med maskingevärseld tog man sig tillbaka till de egna linjerna. Enhetens chef, Leutnant Claus Oeking erhöll EK1 för denna insats och meningen var att hans ordonnans H. skulle erhålla EK2 men krigsslutet kom emellan.

40 år senare fick Claus Oeking – då anställd vid tyska Bundeswehr – kontakt med sin ordonnans och via tjänstestället i Bonn ordnade han en sen förläning av EK2 till H.

På bilden syns H. till höger och hans tidigare befäl, f.d. Leutnant Claus Oeking till vänster. Observera att det inte rör sig om någon privat angelägenhet eftersom ceremonin övervakas av mannen i mitten som är hovråd och samhällets representant.

Det är heller inte fråga om ett urklipp ur en lokaltidning utan ur ”Wiener Zeitung” som är organ för Österrikes regering.
EK II förlänat 1985.jpg
EK II förlänat 1985.jpg (255.75 KiB) Visad 4103 gånger
Ja, visst är det en märklig händelse som återges. Man måste förstås beakta att regelverket om politiska symboler m.m inte tycks tillämpas lika restriktivt i Österrike som i Tyskland. Där hade en händelse av detta slag säkert väckt författningsskyddets intresse.

Vidare får man beakta att Österrike består av självstyrande delstater som tycks kunna ta sig vissa friheter gentemot centralregeringen i Wien. Här rör det sig om delstaten Steiermark och ämbetsmannen som hedrar ceremonin med sin närvaro representerar Bezirkshauptmannschaft, ett slags förvaltningsorgan, i distriktet Liezen, Österrikes största. Att få en representant från regeringen i Wien att deltaga hade nog varit otänkbart.

Hovråd, ”Hofrat” är en urgammal titel som bl.a. tilldelas högre ämbetsmän. Goethe och Schiller var hovråd. Onekligen en titel som är ägnad att skänka glans åt ceremonin på bilden![/size]


Senast uppknuffad av vonWrede mån feb 25, 2013 8:31 pm.