"Gau Decorations of Hitler´s Germany", recension

vonWrede
Inlägg: 470
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

"Gau Decorations of Hitler´s Germany", recension

Inlägg av vonWrede » fre dec 13, 2013 7:38 pm

"Gau Decorations of Hitler´s Germany"
Författare Craig Gottlieb
Förlag Schiffer Publishing Ltd.
Inbunden, format drygt A5, 240 sidor
Pris 45 euro respektive 45 USD


Boken avhandlar en rad utmärkelser som samtliga är rätt ovanliga och som inte lär förekomma i någon större utsträckning hos svenska samlare. Närmare bestämt utmärkelser som utgavs av vissa Gau, som var den högsta nivån under Reich inom NSDAP:s indelning av riket i distrikt.

Även om man inte träffar på dessa utmärkelser så ofta är ämnet givetvis extremt intressant. Dessa objekt har nog kommit i skymundan i någon mån eftersom i varje fall svenska samlare är mer inriktade på krigsutmärkelser.

Som synes är boken engelskspråkig, utgiven i USA vilket givetvis gör målgruppen större än referensböcker på tyska. Konsekvensen blir tyvärr att boken i likhet med annan engelskspråkig referenslitteratur innehåller många språkfel, felstavningar och okunskap om Tysklands historia och geografi.

Det positiva är förstås att någon överhuvudtaget har gett sig i kast med detta svåra ämne. Samt att boken innehåller intressant information om de Gau respektive gauledare som gav ut utmärkelser. Alla aktuella utmärkelser avbildas med tydliga färgbilder som ofta täcker en hel boksida. Även baksidorna avbildas föredömligt, ofta med förstoringar av tillverkarmärkningar och nålanordningar. Exakta mått och vikt anges dock endast i undantagsfall.

Redovisningen av olika varianter och olika tillverkare som vi är vana vid från andra referensböcker förekommer inte i så stor utsträckning beroende på att varje objekt oftast bara framställdes av en tillverkare, oftast en som var lokalt verksam.

Bildmaterialet omfattar även foton på de aktuella gauledarna samt kartor och annat intressant. Mest relevant är förstås foton föreställande personer som bär de olika utmärkelserna och sådana visas också i viss mån. Även urkunder, etuier och miniatyrer avbildas.

Kopior avhandlas inte i någon större utsträckning och det kan ju också ifrågasättas om det hade varit meningsfullt. Flera av de få kopior som avbildas är dessutom för undermåliga för att visas upp. Kopior är ju bara intressant att studera om det finns risk för förväxling med original.

Författaren har en ödmjuk attityd och erkänner gärna att han är osäker på vissa fakta vilket är sympatiskt.

Med detta sagt har jag följande invändningar mot bokens innehåll:

- Okunskap om Tysklands historia avslöjas redan på första sidan efter introduktionen, sidan 9 där det påstås att nya gaue bildades i ockuperade områden. Det är givetvis fel, gau fanns bara inom riket.

- Mer okunskap avslöjas på sidan 12 där det påstås att kvinnor togs ut till Volkssturm.

- Det är även okunnigt att påstå att Sudetlandet ”ockuperades” på sidan 142 och ”invaderades”
på sidan 143. Det rörde sig om ett fredligt och avtalsenligt överlämnande av området till Tyskland.

- I likhet med andra engelskspråkiga böcker förekommer mängder av felstavningar, exempelvis Thüringen och Hessen på sidan 12, Gustav Hübster på sidan 30, Hannover på sidan 93, Fritz Wächtler på sidan 205 och Gauschulungsleiter på sidan 225.

- Kartmaterialet har sin brister, kartan på sidan 21 påstås föreställa Gau Baden men föreställer den nyare skapelsen Baden-Würtemberg. Kartor som visar rikets indelning i gau efter 1937 saknas dessutom.

- Även vissa bildtexter lider av fel, på sidan 29 avbildas en urkund som påstås ej vara undertecknad av gauledare Robert Wagner men det syns tydligt att det är hans namnteckning.

- Faktafel finns här och var i boken, Essen på sidan 31 skall vara Baden. Och på sidan 109 står det att den ovannämnde Robert Wagner var gauledare i Essen, men det skall också vara Baden.

- På sidan 136 samt på bokens baksida avbildas en SA-man som påstås bära Münchens gauutmärkelse. I själva verket är det en såradutmärkelse. Och på sidan 142 avbildas en person som påstås vara Frankrikes konseljpresident Édouard Daladier. I själva verket är det Hitlers tolk, Paul Schmidt.

- På sidan 235 avbildas en ”oidentifierad” politisk ledare. Det rör sig om Martin Mutschmann, gauledare i Sachsen vilket författaren borde veta då både Mutschmann och Gau Sachsen avhandlas i boken.

- På sidan 210 hävdas att gauledaren i Magdeburg-Anhalt, W F Loeper skulle ha tillträtt år 1917 vilket givetvis är orimligt. Rätt år är 1927.

Trots alla fel och brister rekommenderas boken eftersom ämnet inte behandlats lika ingående i annan referenslitteratur. Dessutom är den prisvärd.
Bilagor
Gau Decorations.jpg
Gau Decorations.jpg (145.81 KiB) Visad 2538 gånger