www.vonWrede.se

Aktuellt datum och tid: fre jul 20, 2018 3:37 am

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: ”Das Goldene Parteiabzeichen”, recension
InläggPostat: tor maj 29, 2014 6:00 pm 
Offline

Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Inlägg: 460
Klaus D. Patzwall:
”Das Goldene Parteiabzeichen”
Eget förlag
Format A5, inbunden, 91 sidor
Pris 19 euro


Författaren, Klaus D. Patzwall med hemvist utanför Hamburg är en kontroversiell person bland de tyska samlarna. Han är snabb att kritisera och tycks lätt hamna i konflikt med andra experter. Dock verkar han förfoga över både kunskaper och ett omfattande arkiv.

Jo Rivet som har skrivit en ytterst omfattande bok om NSDAP:s medlemsmärke anser att den enda vederhäftiga bok som skrivits om partimärket i guld är den ovanstående. Och det väcker ju förväntningar. Jo Rivet själv verkar dock också vara en ensamvarg så det är möjligt att han ser en själsfrände i Patzwall.

De höga förväntningarna på innehållet infrias dock ej eftersom den intressantaste delen, den om själva utmärkelsen och vilka som tillverkade den endast omfattar elva sidor.

Att skriva en bok där kritiken mot kollegor nästan verkar vara huvudsyftet är ingen bra idé. Det blir ganska tröttsamt att under läsningen ständigt påminnas om hur usla andra experter är. (Till skillnad mot den som skrivit boken man just läser).

Patzwalls tidiga produktion av böcker och tidningar kännetecknades av en undermålig layout men denna bok är helt godkänd i det avseendet.

Patzwall verkar i likhet med Jo Rivet ha en föreställning om att en omfattande notapparat är någon slags garanti för vetenskaplighet. Att läsa dessa fotnoter blir dock rätt tjatigt, de handlar mest om kritik mot expertkollegor, oftast dem i södra Tyskland som han kallar för ”münchenklicken”. I en del fotnoter använder författaren sig själv som källa vilket givetvis är helt ovetenskapligt.

Bildmaterialet är rätt lyckat, många bilder är i färg. I det intressantaste avsnittet, det om själva utmärkelsen har dock författaren obegripligt nog valt att visa ganska små bilder i stället för att utnyttja hela det tillgängliga utrymmet. Givetvis vill man som samlare se förstorade bilder på objekten så att detaljerna blir tydliga. Här har författaren mycket att lära av andra referensbokförfattare. Vilka han gärna kritiserar.

För att fylla ut utrymmet har Patzwall i stället för att visa stora bilder tagit med en lista över dem som erhöll partimärket i guld som hedersutmärkelse. Vilket tar en tredjedel av boken i anspråk. Detta har förstås begränsat intresse ur samlarsynpunkt men annars hade det väl inte blivit någon bok.

Slutligen, eftersom Patzwall verkar vara helt besatt av att kritisera expertkollegor får han ju räkna med att själv bli kritiskt granskad. Sålunda kallar han Hitlers sekreterare Johanna WolfH. Wolf” på sidan 13 och på sidan 48 är ”Reihenfolge” felstavat. Ett annat konstigt fel är att kuppen i München 1923 påstås ha ägt rum den 9 oktober på sidan 61.

Boken rekommenderas med tvekan, den som samlar partimärket i guld bör givetvis äga den. För den som är måttligt intresserad gäller ”lite bok för mycket pengar”.


Bilagor:
Das Goldene Parteiabzeichen.jpg
Das Goldene Parteiabzeichen.jpg [ 165.07 KiB | Visad 1522 gånger ]
Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010