Rumänska Fälttågsmedaljen

vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Rumänska Fälttågsmedaljen

Inlägg av vonWrede »

"Rumänska Fälttågsmedaljen", även kallad "Korståget mot kommunismen" utdelades till många tyska soldater åren 1942-1944. Bakgrunden var följande:

Rumänien anslöt sig till Tyskland i november 1940. Huvudorsaken var förstås det utsatta geografiska läget i förhållande till Sovjetunionen. Av Tysklands vapenbröder var Rumänien jämte Italien den som ställde upp med mest trupper, mer än 20 divisioner på östfronten. Varav flera gick förlorade vid Stalingrad.

En intressant detalj är att Rumänien lär vara det enda land som i förväg informerades om det förestående anfallet på Sovjetunionen.

Utmärkelsen ”Korståget mot kommunismen” instiftades 1 april 1942 och förekommer ofta på tyska släpspännen. Däremot sällan som ”paradmonterad” medalj i originalstorlek eftersom monterade medaljer sällan bars under krigets andra hälft.

Under den tyska reträtten på östfronten blev Rumäniens ställning ohållbar och den 23 augusti 1944 bytte man sida. Från det datumet blev det förbjudet för tyska soldater att bära rumänska utmärkelser, eftersom Rumänien blivit fiendemakt. Förbudet gällde förstås även släpspännen men det finns exempel på att det inte efterlevdes.

Efter kapitulationen var medaljen ”Korståget mot kommunismen” fullt tillåten att bära (i de västra ockupationszonerna förstås) eftersom det inte fanns något hakkors på den. Därmed uppstod det intressanta förhållandet

Förbjuden före 1945 – tillåten efter 1945

Alltså det motsatta förhållandet gentemot de tyska utmärkelserna. Utmärkelsens namn kan ju förstås uppfattas som provokativt men på 50-talet, under det kalla kriget var detta helt rätt i tiden…

Trots detta förekommer den bara sällan på ordensspännen och släpspännen för Bundeswehr.
Bilagor
Korståget mot kommunismen.jpg
Korståget mot kommunismen.jpg (242.92 KiB) Visad 6391 gånger