Feldherrnhalle

vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Feldherrnhalle

Inlägg av vonWrede »

Varje år, på årsdagen av kuppförsöket 1923 genomfördes en högtidlig ceremoni i München som inleddes kvällen innan, den 8 november med ett tal av Hitler till "de gamla kämparna" i Bürgerbräukeller. Som var platsen där kuppförsöket planerades och inleddes 1923.

Vid högtidlighållandet 1939 skedde som bekant ett misslyckat attentatsförsök därstädes med sju dödsoffer som följd. Hitler höll ett ovanligt kort tal och hade lämnat lokalen åtta minuter innan bomben exploderade.

Begravningshögtiden efter de sju dödsoffren skedde under högtidliga former vid Feldherrnhalle då det övre fotot togs. I talarstolen ser vi Führerns ställföreträdare Rudolf Hess och mannen bredvid Hitler är Gauleiter Adolf Wagner.

Lägg även märke till att hedersvakten vid kistorna är iklädd någon slags vindtygsjacka som skall erinra om kamptiden innan rörelsen blivit något så när etablerad och enhetligt uniformerad.

Som framgår av det undre fotot, taget av mig nyligen är miljön helt oförändrad idag.
Bilagor
Feldherrnhalle 4.jpg
Feldherrnhalle 4.jpg (433.78 KiB) Visad 7998 gånger
vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Re: Feldherrnhalle

Inlägg av vonWrede »


Den äldre bilden till vänster är tagen 1933 och föreställer Hermann Göring och Ernst Röhm under högtidlighållandet vid Feldherrnhalle av kuppförsöket den 9 november. Just det året var det tioårsjubileum men högtidlighållandet ägde rum varje år.

Bilden blir extra dramatisk genom det faktum att det både var det första högtidlighållandet efter maktövertagandet och det sista med deltagande av Ernst Röhm, till höger på bilden. Ett år senare var han som bekant utrensad under blodiga former.

Det högra fotot visar hur miljön ser ut idag.
Bilagor
Feldherrnhalle 3.jpg
Feldherrnhalle 3.jpg (433.92 KiB) Visad 7891 gånger


Senast uppknuffad av vonWrede lör jul 11, 2015 10:18 am.
Skriv svar