"Ölkällarkuppen"

vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

"Ölkällarkuppen"

Inlägg av vonWrede »

Miljön runt Deutsches Museum, världens enligt uppgift största tekniska museum, är rätt oförändrad sedan tiden före andra världkriget.

Den första bilden är tagen 9 november 1937 vid det årliga högtidlighållandet av kuppförsöket 1923. Som en del av minnesceremonin marscherade partiveteranerna under högtidliga former samma sträcka som kuppmännen en gång gjort. Därvid korsade man floden Isar via Ludwigsbrücke där bilderna är tagna.

På den äldre bilden ser vi Julius Streicher i spetsen och bakom honom fanvakten med bäraren av blodsfanan Jakob Grimminger. I nästa led bland andra dr Friedrich Weber, Hermann Göring, Führern själv och Ulrich Graf, bakom dessa syns dr Hans Frank, Alfred Rosenberg och Max Amann. Detta var ett av de få tillfällen då den sällsynta utmärkelsen blodsorden bars komplett, alltså med själva medaljen vilket syns tydligt på flera deltagare. Vanligtvis bars endast bandet.

Jakob Grimminger var en äkta veteran och en av dem som bildade SS enligt tidigare inlägg.

Den andra bilden som visar hur miljön ser ut idag har jag försökt ta ur samma vinkel. Lägg märke till att örnarna på museets tak finns kvar! Detta var möjligt eftersom de inte har hakkors i klorna.
Bilagor
Deutsches Museum.jpg
Deutsches Museum.jpg (426.38 KiB) Visad 13355 gånger
vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Ärotemplen

Inlägg av vonWrede »

Under kuppförsöket 1923 dödades 16 partikamrater vilka blev utnämnda till "Rörelsens martyrer".

Efter maktövertagandet 1933 byggdes två "ärotempel" vid Königsplatz där martyrerna för all evighet skulle få sin sista vila i järnkistor, åtta i vardera templet. Platsen för templen var redan tidigare ett maktcentrum för NSDAP, både Führerbau och Bruna Huset låg i omedelbar närhet.

Efter det katastrofala nederlaget i kriget var Bruna Huset svårt bombskadat och måste rivas medan Führerbau (som syns i bakgrunden på det första fotot) och dess tvillingbyggnad renoverades och finns kvar än idag.

Templens överbyggnader förstördes tyvärr men socklarna finns kvar vilket motiveras med att en bortsprängning skulle skada de byggnader som är tänkta att bevaras. Kistorna borttransporterades och templens inre fylldes med jord.

Den första bilden föreställer det södra templets östra sida, det andra fotot som tagits av mig föreställer det nordvästra hörnet som det ser ut idag. Jämför trappstegsformationerna!
Bilagor
Ärotemplen.jpg
Ärotemplen.jpg (154.52 KiB) Visad 12981 gånger
Ärotemplen idag.jpg
Ärotemplen idag.jpg (113.25 KiB) Visad 12981 gånger
Skriv svar