Krigsförtjänstkorset, andra klassen, variant

vonWrede
Inlägg: 469
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Krigsförtjänstkorset, andra klassen, variant

Inlägg av vonWrede » mån sep 03, 2012 8:42 pm

Försäljarna av förfalskningar försvarar ibland sin verksamhet med att många utmärkelser är så dyra att de är oöverkomliga för vanliga samlare. Och då är det enligt resonemanget försvarbart att fylla ut luckorna i samlingen med kopior.

Men det håller jag inte med om. Mitt råd är, dumpa förfalskningarna och samla endast original inom de ekonomiska ramar som föreligger. Det finns många sätt att samla som inte behöver kosta så mycket. En utmaning är att samla krigsförtjänstkorsets andra klass, märkta av så många tillverkare som möjligt.

Man kan även hålla utkik efter varianter. Här är en variant med bladnerver i eklöven, bland samlare kallat vener. Trots att flera tillverkare framställde sådana är de rätt sällsynta. En grov gissning är att ett kors på 50 har vener. Alltså två procent. Här är några av tillverkarna av sådana kors:

Frank & Reif, omärkta
Josef Bergs & Co, märkta "38"
Keck & Sohn, märkta "64"

Klein & Quenser (märkta "65") uppvisar ibland otydliga vener på baksidan på zinkversionen.

Kors med vener är ofta av någon dessa fyra tillverkare. Korset på bilderna är mer sällsynt och framställt av en femte tillverkare, nämligen Overhoff & Cie, Lüdenscheid. Det går att skilja från de övriga genom skillnader på andra detaljer än eklövskransen.
Bilagor
KVK2 med bladnerv.jpg
KVK2 med bladnerv.jpg (176.42 KiB) Visad 2592 gånger
KVK2 med bladnerv förstoring.jpg
KVK2 med bladnerv förstoring.jpg (174.85 KiB) Visad 2592 gånger
KVK2 med bladnerv baksida.jpg
KVK2 med bladnerv baksida.jpg (175.15 KiB) Visad 2592 gånger