Om tillverkningen av krigsförtjänstkors, andra klassen

vonWrede
Inlägg: 469
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Om tillverkningen av krigsförtjänstkors, andra klassen

Inlägg av vonWrede » ons jul 02, 2014 9:58 am

Med instiftandet av Krigsförtjänstkorset den 18 oktober 1939 skapades en utmärkelse som kom att bli en av krigets vanligaste. Andra klassen med och utan svärd producerades i miljontals exemplar. Enbart i armén och Waffen-SS skall 2,7 miljoner kors med svärd ha utdelats. För de övriga vapenslagen finns inga siffror, inte heller för korset utan svärd, men det rör sig nog om det dubbla antalet. Inräknat krigsförtjänstmedaljen blir det nog tio miljoner.

För att täcka detta enorma behov anlitades nästan alla ordenstillverkare. Hur produktionen kunde gå till beskrevs 1943 i Frankfurter Zeitung på följande sätt:

"Efter att krigsförtjänstkorsets andra klass till en början framställdes av tombak, en högvärdig koppar/zinklegering, används nu zink som råmaterial. Denna metall har fördelen att korset med den stående öglan kan stansas och pressas ur ett stycke. Öglan behöver inte längre lödas fast såsom fallet var med korsen av tombak.

Produktionsförfarandet är förhållandevis enkelt, råmaterialet stansas ut i korsform, värms upp och pressas i friktionsspindelpressen. Pressen åstadkommer korsets utseende med ornament och årtalet 1939 som anger stiftelseåret. Det som pressas ut på sidorna ("gjutskägg", min anm.) filas bort och korsen snyggas till ett och ett.

Hängande i en trådanordning, till formen helt färdiga, förses korsen med en mässingslösning. Vid detta moment måste beaktas att ordenskorsen påförs så mycket mässing att zinket inte kan stöta bort mässingen.

Flera bad i lösningar ger korsen hårdhet och glans. Därefter blir korsen rengjorda med borste och slutgiltigt polerade."

Trots att förfarandet var starkt förenklat är det ju flera moment som förutsätter manuellt arbete. Beskrivningen kan nog gälla även för andra utmärkelser i viss mån.

Man får också en lektion i krigets psykologi. Övergången från tombak till zink betingades ju av bristen på metall. Krigsindustrin prioriterades och övrig industri fick använda allt sämre metaller, ändå framställs förändringen som ett framsteg...

Slutligen kan vi ju av texten dra slutsatsen att krigsförtjänstkors, andra klassen från c:a 1943 framställdes med öglan integrerad i själva korset. Och att kors med pålödd ögla är tillverkade senast c:a 1943.
KVK lodd ogla.jpg
KVK lodd ogla.jpg (160.36 KiB) Visad 2551 gånger
Kors av tombak med lödd ögla 1939 - 1943 (?)
KVK gjuten ogla.jpg
KVK gjuten ogla.jpg (147.49 KiB) Visad 2551 gånger
Kors av zink, överdraget med mässingslösning och med gjuten ögla 1943 (?) - 1945[/size]


Senast uppknuffad av vonWrede ons jul 02, 2014 9:58 am.