Österrikemedaljen

vonWrede
Inlägg: 478
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Österrikemedaljen

Inlägg av vonWrede »

Medaljen instiftades 1 maj 1938 och utdelandet pågick till slutet av 1940, alltså i två och ett halvt år. Under denna tid utdelades den till 318689 personer. För att framställa denna enorma mängd medaljer anlitades ett flertal tillverkare vilket resulterade i avvikelser vad gäller mått, vikt, utseende och materialval. Dessutom tillverkades medaljer för eventuell försäljning i privathandeln.

Bland alla varianter urskiljer man tre huvudtyper:

A) Den vanligaste typen, tillverkad av försilvrad tombak. Har ett blankt utseende och kännetecknas av att den yttre upphöjda randen på bägge sidor är bred och skarpkantad.
B) En ovanligare typ av försilvrad zink. Har ett matt utseende och kännetecknas av att den yttre randen är smal och lätt avrundad.
C) En annan ovanlig typ av försilvrad zink, har ett matt utseende, en skarpkantad yttre rand vars bredd är mitt emellan A och B och kännetecknas av vissa utseendemässiga avvikelser från dessa.

Alltså är medaljen vanligtvis av försilvrad tombak och i sällsyntare fall försilvrad zink. Man kan väl gissa att zink användes efter krigsutbrottet då bättre metaller behövdes för krigsproduktion.
På medaljer av den förstnämnda metallen kan den rödaktiga tombaken synas på starkt slitna ställen medan zinkmedaljer förstås behåller det gråa utseendet även vid slitage.
Bilagor
Typ A
Typ A
Österrikemedaljen.jpg (149.2 KiB) Visad 6055 gånger
Typ A, baksidan
Typ A, baksidan
Österrikemedaljen baksida.jpg (139.72 KiB) Visad 6055 gånger

vonWrede
Inlägg: 478
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Österrikemedaljen, typ 1

Inlägg av vonWrede »

Vid instiftandet av Österrikemedaljen 1 maj 1938 bestämdes att utseendet skulle vara enligt nedanstående bild. Den 27 augusti ändrades enligt en ny förordning utseendet till det som vi känner till från de faktiskt utdelade medaljerna. Och som sedan delvis kännetecknade de efterföljande blomsterfälttågsmedaljerna.

Konstnärligt ansvarig för typ 1 var densamme som för typ 2, professor Richard Klein, München. Observera att framsidan överensstämmer med ett ytterst vanligt propagandamärke av enklaste slag. Även det ritat av Richard Klein får man förmoda.

Typ 1 är givetvis ytterst sällsynt eftersom den inte hann utdelas. Exemplaret på bilden bjöds ut på en auktion för 2000 euro, slutpris okänt. Trots att produktionsåret bör vara 1938 är det märkligt nog framställt av försilvrat zink.
Bilagor
Österrikemedaljen typ 1.jpg
Österrikemedaljen typ 1.jpg (1003.25 KiB) Visad 5856 gånger


Senast uppknuffad av vonWrede ons jul 13, 2016 7:22 pm.

Skriv svar