"German Military Ribbon Bars 1914-1957", recension

vonWrede
Inlägg: 477
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

"German Military Ribbon Bars 1914-1957", recension

Inlägg av vonWrede »

"German Military Ribbon Bars 1914-1957"
Mark Hayden
Förlag: Schiffer Military History
Format något större än A5, 72 sidor
Pris 26,95 EUR


Boken är skriven av en samlare som varken gör anspråk på att vara expert eller ha författat ett referensverk. Med all rätt eftersom boken är ostrukturerad och vimlar av fel. Vissa upprepningar tyder på att innehållet är ett antal artiklar som skrivits vid olika tillfällen, kanske för någon samlartidning.

Den inleds med ett bombastiskt förord skrivet av handlaren Bill Shea. Här används formuleringar som ”för första gången en fördjupad studie”. Antingen har han inte läst boken eller också ser han om sitt hus och vill inte förlora en bra kund.

Förlagets text på bokens baksida är ännu mer verklighetsfrämmande. Där står det att boken fyller ett tomrum i facklitteraturen om tyska utmärkelser, och annat skrytsamt.

Men om det finns något tomrum är det snarare hos författarens kunskaper. Av hans egen inledning framgår exempelvis att han är helt okunnig om att utförlig och korrekt information om släpspännen och knapphålsdekorationer har funnits tillgänglig i facklitteraturen ända sedan åtminstone 1943.

Det som är positivt är förstås att detta intressanta ämne överhuvudtaget tas upp i bokform. Ett plus även för många intressanta foton samt tydliga färgbilder på en mängd släpspännen. (Även om färgåtergivningen kan ifrågasättas, silverfärgade detaljer kan ha en guldaktig nyans på vissa bilder). Tyvärr är vissa foton beskurna i underkant vilket innebär att utmärkelser som nämns i bildtexterna inte alltid syns på fotona.

Ett stort plus även för att författaren undviker den felaktiga och enfaldiga benämningen ”parade bars” som tyvärr även (översatt till det lika felaktiga ”paradmontering”) används av svenska samlare. Författaren skriver i stället ”court-mounted” vilket jag anser är en bättre benämning på engelska. Det kan fritt översättas till ”montering för högtidliga tillfällen”. ”Mounted” hade dock räckt eftersom bandutmärkelser i originalutförande med få undantag endast bars vid högtidliga tillfällen.

Med detta sagt har jag följande invändningar:

- Engelskspråkiga samlare har oftast förbluffande dåliga kunskaper i tyska. Ibland undrar man om de (och även somliga svenska samlare) fullt ut förstår att det är tyska objekt de samlar. På sidan 7 bör det exempelvis heta ”Marineschule Mürwik”. Och på samma sida ”Oberst a.D. Adolf Schlicht”. Samt på sidan 49 ”Deutsche Arbeitsfront”. Även engelska ord är ibland felstavade (sidan 27).

- På sidan 21 avbildas ett släpspänne som enligt bildtexten bland annat föreställer utmärkelser för 25 och 18 år i Wehrmacht. Detta är helt fel, det skall vara 12 och 4 år.

- På sidan 22, 49 och 55 avbildas släpspännen som påstås vara av österrikisk typ. Det rör sig snarare om sydtysk montering.

- På sidan 22 påstås även att det efter 1957 blev ”populärt” att bära släpspännen med miniatyrer monterade på bandet. Men det hade givetvis inte med popularitet att göra utan var ett föreskrivet sätt att skilja på utmärkelser som från 1957 bars med samma bandfärg,

- Från sidan 25 och framåt gör författaren ett tafatt försök att redovisa hur de olika utmärkelserna (och därmed släpspännena) rankades. Betydligt korrektare och utförligare redovisningar finns sedan länge i den seriösa facklitteraturen.

- På sidan 26 visas ett släpspänne där det påstås att medaljen för 12 års tjänst finns med. Jag tror snarare att det rör sig om 4 år.

- På samma sida påstås att Volkspflege-medaljen (utan svärd) skulle rankas så högt som nr 3 vilket givetvis är orimligt. Går man direkt på källorna är platsen nr 34.

- På sidan 27 påstås att Östfrontmedaljen utdelades även för insatser på östfronten efter 1942. För detta påstående finns inget stöd i de tyska källorna.

- På samma sida påstås att det råder ”förvirring” om Livräddningsmedaljens placering. I verkligheten råder ingen förvirring, plats nr 32 gäller.

- På sidan 28 hävdas att SS-medlemmar bar utmärkelserna för tjänst i NSDAP före utmärkelser för tjänst i Wehrmacht. För detta har jag inte funnit något stöd, kanske författaren har missförstått det faktum att tjänst i SS kunde kvalificera till en NSDAP-utmärkelse för lång tjänst.

- På sidan 29 påstås att alla erhållna Polizei-utmärkelser bars tillsammans om mottagaren även erhållit en utmärkelse för tjänst i Wehrmacht. Detta är givetvis fel, förmodligen har författaren missförstått det faktum att endast en av vardera fick bäras samtidigt.

- På sidan 30 avbildas ett släpspänne där den tredje utmärkelsen påstås vara för lång tjänst vilket är orimligt med tanke på placeringen. Dessutom är den försedd med svärd, alltså en
krigsutmärkelse. Jag bedömer att det rör sig om Württemberg, Friedrichs-Orden, andra klassen med svärd.

- Engelskspråkiga författare är inte bara dåliga på tyska utan även på historia. Ibland verkar de inte ens veta när det andra världskriget egentligen pågick…På sidan 31 avslöjas dessutom dåliga geografikunskaper. Författaren tror att Tjeckoslovakien bestod av Sudetlandet samt Böhmen och Mähren och missar helt Slovakien som idag är ett självständigt land men som då ingick i Tjeckoslovakien. Det hörs ju till och med på namnet…

- På sidan 38 avbildas ett förvisso imponerande tiodelat släpspänne som uppges befinna sig hos en amerikansk samlare. Det tillskrivs Erwin Rommel och påstås till och med vara identiskt med det som han bär på en bild som även återges på bokens framsida. Jag tycker det är rätt uppenbart att det inte är samma släpspänne.

- På sidan 40 ger författaren sig ut på ännu svagare is och försöker avslöja förfalskade släpspännen vilket givetvis är ett svårt ämne. Han gör det dock lätt för sig när han avfärdar ett pragspänne beroende på att det är ”litet” och har dåliga detaljer. Men pragspännen existerade faktiskt ända ner till 8 mm bredd och då är det en självklarhet att detaljerna inte kan bli så tydliga.

- På sidan 49 finns ett foto på en medlem i Riksarbetstjänsten som felaktigt påstås tillhöra Deutsche Arbeitsfront vilket givetvis är något helt annat.

- På sidan 55 påstås att äldre soldater ”föredrog” släpspännen av sydtysk typ. Så var det givetvis inte, avgörande var förstås soldatens geografiska ursprung.

- På sidan 60 öppnas en avgrund av okunnighet. Författaren visar en bild på en knapphålsdekoration av typen ”Bandrollchen”, ungefär ”minibandrulle” och medger villigt att han inte har en aning om vad bilden föreställer, han bara gissar. Ändå har det ända sedan 40-talet funnits korrekt och utförlig information om dessa objekt i facklitteraturen.

- På sidan 61 visas en förvisso uttrycksfull bild på en civilklädd Herrman Göring, enligt bildtexten bärandes en miniatyr av en utmärkelse. Detta är helt fel, det är helt enkelt en luftwaffeörn.

- På sidan 63 påstås att endast luftwaffeutmärkelserna fick behålla örnen efter 1957. Självklart är detta helt fel, exempel på motsatsen är östfrontmedaljen och utmärkelserna för tjänst i Wehrmacht.

- På samma sida påstås att veteranerna från Wehrmacht föredrog att bära sina utmärkelser i form av släpspännen. Så var det förstås inte, det handlar inte om att ”föredra”, det var föreskrivet när släpspännen skulle bäras. Både före 1945 och efter 1957.

- På sidan 65 avbildas en utmärkelse som påstås vara Rikssportutmärkelsen. I själva verket rör det sig om Förbundsrepublikens sportutmärkelse som givetvis är något helt annat.

Ovanstående är några av de fel som boken är behäftad med. Märkligt att kunna få med så många fel på bara 72 sidor!

Sammanfattningsvis är boken helt oduglig som referensverk och kan ej rekommenderas. En bandtavla hade möjligen i någon mån ökat användbarheten. Med tanke på det intressanta bildmaterialet och det låga priset tycker jag ändå att den som är seriöst intresserad av ämnet kan överväga att köpa boken. Men med tanke på alla fel bör ju förstås inte texten tas på allvar.
Bilagor
German Military Ribbon Bars.jpg
German Military Ribbon Bars.jpg (199.98 KiB) Visad 5686 gånger
German Military Ribbon Bars, baksidan.jpg
German Military Ribbon Bars, baksidan.jpg (214.64 KiB) Visad 5686 gånger


Senast uppknuffad av vonWrede fre feb 27, 2015 6:29 pm.