Såradutmärkelse för SA

vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Såradutmärkelse för SA

Inlägg av vonWrede »

Den 20 februari 1931 förordnade dåvarande chefen för SA, Ernst Röhm att en såradutmärkelse skulle instiftas för att delas ut till SA-män som skadats i tjänsten, i praktiken i gatustrider mot politiska motståndare.
Den var tänkt att indelas i guld, silver och brons med samma kriterier som andra såradutmärkelser vi känner till, den lägsta klassen för 1 eller 2 skador, silver för 3 eller 4 skador osv.
Utseendet finns det inga uppgifter om men den var tänkt att delas ut redan under de planerade rikspartidagarna samma år. Nu blev ju rikspartidagarna 1931 uppskjutna till 1933 och några fler uppgifter om såradutmärkelsen föreligger ej.

Den 28 november 1933 instiftades SA-Sportutmärkelsen och då finns det en intressant teori som går ut på att man för att slippa lägga ner resurser på ett nytt utseende helt enkelt använde sig av den ej genomförda såradutmärkelsens utseende. Om denna teori stämmer är den utmärkelse som vi känner som SA-Sportutmärkelsen egentligen en såradutmärkelse!
Vad som talar för detta är att Röhm var drivande i bägge dessa processer samt svärdet som pryder utmärkelsen. Svärd är ju en typisk beståndsdel i övriga såradutmärkelser och passar väl egentligen sämre på en sportutmärkelse.


Källa: "Orden und Ehrenzeichen" 128
Bilagor
SA-Sportutmärkelse.jpg
SA-Sportutmärkelse.jpg (230.24 KiB) Visad 31594 gånger