Stalingradskölden

vonWrede
Inlägg: 478
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Stalingradskölden

Inlägg av vonWrede »

När större enheter inringats av fienden och (med eller utan hjälp utifrån) lyckats bryta sig ut instiftades vid flera tillfällen en ärmsköld för utdelning till de deltagande soldaterna.

Att inringningen vid Stalingrad skulle vändas till framgång var ju givetvis förhoppningen. Därför planerades i god tid en Stalingradsköld. Så här skriver överste Wilhelm Adam, adjutant vid 6:e armén i sina memoarer om perioden runt 25 oktober 1942: (Min översättning från den tyska upplagan)

"Alltså en skrivelse från arméns överkommando...(OKH, min anmärkn.) På Hitlers befallning skall en Stalingradsköld framställas, i likhet med Krimskölden och Narvikskölden. Armén (6.e armén, får man väl antaga, min anm.) beordras att senast 25 november inkomma med förslag hur detta minnesmärke skall se ut."

I boken "Stalingrad...bis zur letzten Patrone" kan man vidare läsa följande: "Befallningen gick via Ic Prop till 637:e propagandakompaniet som beordrade tecknaren Sonderführer Ernst Eigener att teckna sköldens utseende".

Ernst Eigener tecknade en sköld med i en silo i mitten, omgiven av Stalingrads ruiner. Ovanför detta en död soldats ansikte med hjälmen omgiven av taggtråd. Och rakt över skölden ordet "Stalingrad".

Förslaget ratades av Führerhögkvarteret med motiveringen "för demoraliserande!" Och det kan man ju lugnt hålla med om. En sköld med det beskrivna utseendet var ju knappast ägnad att stärka stridsmoralen. Även om den speglade verkligheten i Stalingrad...

Intressant är att Führern beordrade framställningen av en Stalingradsköld redan i slutet av oktober när den 6:e armén ännu inte var innesluten, vilket inträffade först den 22 november!

Den vidare utvecklingen gjorde en stalingradsköld obehövlig. Nedanstående bild föreställer en av flera påhittade Stalingradsköldar. Som synes finns ingen likhet med den sköld som verkligen planerades.

Sonderführer Ernst Eigener stupade den 20 november 1942.
100115 4.jpg
100115 4.jpg (244.57 KiB) Visad 3327 gånger
Fantasisköldens i och för sig mycket dekorativa motiv är symbolen för det legendariska österrikiska regementet Hoch- und Deutschmeister som ingick i sjätte armén och följaktligen utplånades i Stalingrad.

Då uppstår ju frågan varför en sköld (eller en medalj) avsedd för sjätte armén skulle prydas av symbolen för ett enda av hundratals regementen som ingick i armén. Resultatet skulle ju ha blivit att nästan alla bärare av skölden tvingades bära en symbol för ett annat regemente än det egna…

Beträffande kriterierna för den tänkta Stalingradskölden förefaller det som att den var avsedd att utdelas även om inneslutningen inte hade blivit ett faktum. Det förklarar i så fall varför framställningen av en sköld beordrades redan en månad före inringningen.

En realiserad sköld hade under de förutsättningarna kommit att tillhöra samma kategori som Krimskölden.

Intressant är också att Krimskölden nämndes före Narviksskölden i direktiven från OKH.

En Stalingradsköld utdelad efter en inneslutning åtföljd av en framgångsrik utbrytning hade däremot hamnat i samma kategori som Cholmskölden och Demjanskskölden.
[/size]


Senast uppknuffad av vonWrede fre jan 23, 2015 7:00 pm.